ΔΙΑΔΡΟΜΗ 21.1 χλμ - Πιστοποιημένη

ΕΚΚΙΝΗΣΗ:  Ωρα: 09.30 π.μ.
Διαδρομή: Δογρή θέση (αφετηρία) - Παντάνασσα - Παραβόλα - Τραγάνα - Καινούργιο - Παναιτώλιο - Εθν. Οδός Αγρινίου Μεσολογγίου - Χαριλάου Τρικούπη - Πλατεία Δημοκρατίας Αγρίνιο (τερματισμός).

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Γίνεται ακριβώς πάνω απο το parking στο κτήμα πυθάρι(Δογρη Τριχωνίδας).Είναι μια τοποθεσία  που θα έχει τις απαραίτητες υποδομές για στάθμευση, προθέρμανση, αποδυτήρια , τουαλέτες με την ευγενική χορηγία της επιχείρησης Πιθάρι.

Εκεί θα μπορέσουμε να σταθμεύουμε τα μεταφορικά μας μέσα. Η επιχείρηση εστίασης πιθάρι θα είναι στη διάθεση των αθλητών αφού θα λειτουργεί κανονικά εκείνη την ώρα. Μπορείτε να καθίσετε, να πάρετε το καφέ σας ή το ρόφημά σας και γενικά να εξυπηρετηθείτε από το κατάστημα. Θα είναι διαθέσιμες οι τουαλέτες και το μαγαζί όπου μπορείτε να ζητήσετε ένα χώρο να αλλάξετε και να ζεσταθείτε πριν τον αγώνα.

Σας παρέχουμε το στίγμα της εκκίνησης

https://goo.gl/maps/UyefGjXN4CQKdMdy5

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Η διαδρομή του ημιμαραθωνίου δρόμου των 21.1 χλμ έχει πιστοποιηθεί από τον διαπιστευμένο μετρητή Α κατηγορίας της AIMS. Ο στόχος μας ήταν να έχουμε μια διαδρομή όσο το δυνατόν ευκολότερη(στα πλαίσια του δυνατού), και παράλληλα να έχουμε μια εκκίνηση σε ένα μέρος που θα έχει τις απαραίτητες υποδομές.

Ακολουθεί το πιστοποιητικό διαδρομής 

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : Στην ουσία είναι μια διαδρομή που αρχίζει από ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο στη λίμνη Τριχωνίδα με σημείο εκκίνησης το Κτήμα Πιθάρι. Η διαδρομή περνάει μέσα από οικισμούς και χωριά του Αγρινίου(Παντάνασσα- Παραβόλα- Κάτω Τραγάνα - Καινούριο- Παναιτώλιο) σχεδόν κατά μήκος της λίμνης Τριχωνίδας. Καταλήγει στο παράδρομο της Ε.Ο Αγρινίου - Αντιρίου όπου και συνεχίζει μέχρι το σημείο που κατευθυνόμαστε δεξιά στην οδό Πανεπιστημίου στη περιοχή των πανεπιστημιακών τμημάτων. Εκεί κάνουμε μια πορεία που καταλήγει σε αναστροφή σε ένα μικρό κυκλικό κόμβο. Κατευθυνόμαστε έπειτα στην είσοδο του Αγρινίου στο μεγάλο κυκλικό κόμβο και μπαίνουμε στην μεγάλη τελική ευθεία, στην οδό Χαρ. Τρικούπη που καταλήγει στη Κεντρική Πλατεία. Εκεί είναι και ο τερματισμός. Η ευθεία της Χαρ. Τρικούπη είναι πραγματικά μια εντυπωσιακή εμπειρία αφού ο αθλητής ουσιαστικά εισέρχεται στη καρδιά του Αγρινίου μέσα από το κεντρικότερο δρόμο της πόλης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Μετά την εκκίνηση ακολουθούμε το δρόμο όπως ακριβώς πηγαίναμε και παλιότερα από τη Δογρή προς το Αγρίνιο. Περνάμε τα εξής σημεία :

 • Παντάνασσα - Πλατανιάς- Παραβόλα -
 • Σταθμός τροφοδοσίας 5χλμ -
 • Κάτω Τραγάνα - Καινούργιο -
 • Σταθμός Τροφοδοσίας 10χλμ-
 • Παναιτώλιο - Κυκλικός κόμβος Εθνικής οδού για πέρασμα στο παράδρομο Ε.Ο Ρίου Αγρινίου -
 • Σταθμός τροφοδοσίας 15 χλμ -
 • Ανέβασμα παράδρομος Ε.Ο. μέχρι το ύψος της Πανεπιστημίου - Λοξά δεξιά στην Πανεπιστημίου. -κατεύθυνση επί της οδού Πανεπιστημίου-
 • Σταθμός τροφοδοσίας 18 χλμ -.
 • Κατεύθυνση επί της οδού ΠανεπιστημίουΕκεί αφήνουμε προσωρινά το παράδρομο και πηγαίνουμε στην οδό Πανεπιστημίου(θα υπάρχει σήμανση και κριτής αγώνα στο σημείο). Προσοχή την οδό Πανεπιστημίου την ανεβαίνουμε και σε αυτή την οδό συναντάμε και τον
 • τελευταίο σταθμό τροφοδοσίας στο 18χλμ.
 • Στη συνέχεια συνεχίζουμε μέχρι επάνω όλη τη Πανεπιστημίου μέχρι να βγούμε στο κεντρικό δρόμο, την οδό Κατράκη. Η μεγάλη οδός με το διαχωριστικό ανάμεσα στις δυο κατευθύνσεις είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στο κυκλικό κόμβο.
 • - Αναστροφή στο κυκλικό κόμβο της Κατράκη
 • Σημείο ελέγχου αθλητή . - Κατεύθυνση προς την οδό Πανεπιστημίου(κατηφορικά).Ο αθλητής θα τρέξει το στρογγυλό γύρω γύρω και θα επιστρέψει στην οδό κατηφορίζοντας πλέον από εκεί που ανέβηκε. Θα υπάρχει σήμανση και εθελοντές στα σημεία. Εκεί κάνουμε στροφή γύρω από τον κυκλικό κόμβο στο τέλος της Κατράκη (στο καφέ elate) και κατεβαίνουνε τώρα πάλι από την οδό πανεπιστημίου.
 • Εκεί θα ξαναβρούμε το τελευταίο σταθμό τροφοδοσίας που συναντήσαμε ανεβαίνοντας στο 18 χλμ. Στη πορεία καθώς κατεβαίνουμε θα συναντήσουμε την οδό Πυλήνης(κάθετη επί της Πανεπιστημίου) και θα κατευθυνθούμε δεξιά σε αυτή (στρίβουμε δεξιά - Θα υπάρχει κριτής και προσωπικό στην στροφή).Κατεύθυνση στην Οδό Πυλήνης.-Η οδός Πυλήνης είναι στην ουσία η οδός που μας οδηγεί στον  τελευταιο μεγάλο κυκλικό κόμβο.
 • Κυκλικός Κόμβος , πορεία από το πάνω μέρος, Κατεύθυνση στην Χαριλάου Τρικούπη.
 • Μετά από αυτό το σημείο και αφού περάσουμε πάνω από τον κυκλικό κόμβο , κατευθυνόμαστε στην οδό χαριλάου Τρικούπη που είναι η τελική μας ευθεία πριν το τερματισμό. Κατεύθυνση επί της Χαριλάου Τρικούπη-.
 • Η οδός οδηγεί τους δρομείς μας στο κεντρικότερο σημείο του Αγρινίου που είναι και σημείο αναφοράς της πόλης μας. Τη κεντρική πλατεία.
 • Τερματισμός , Κεντρική Πλατεία. 

Να σημειώσουμε εδώ πως ο δρομέας στην άνοδο του θα περάσει από το ιστορικό συντριβάνι της πόλης που βρίσκεται εξ αριστερών,. Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται το ιστορικό παπαστράτειο Μέγαρο που στεγάζει την Γ.Ε.Α. (Συλλογος Μιχάλη Κούση). Θα εισέλθει στο πεζόδρομο όπου θα προσπεράσει το δημαρχείο Αγρινίου που βρίσκεται στο αριστερό του χέρι και θα κατευθυνθεί στο τερματισμό. Εκεί θα είμαστε όλοι να χειροκροτήσουμε τη προσπάθεια του κάθε δρομέα ξεχωριστά.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η νίκη στον αγώνα είναι η συμμετοχή μας !!!

Δείτε τη διαδρομή στο link Διαδρομές που περιέχει google map και στη υπό-ενότητα Αγώνας 21.1 χλμ που περιέχει χάρτη από το garmin connect

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Οι σταθμοί Τροφοδοσίας υπάρχουν στη διαδρομή ανά 5 χλμ όπως ορίζεται από τους κανονισμούς του ημιμαραθώνιου Δρόμου.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:  Η διαδρομή έχει μικρές αλλά σημαντικές εναλλαγές στο υψόμετρο που θα πρέπει να μελετηθούν έτσι ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή στρατηγική βάσει των δυνατοτήτων μας πάντοτε. Αναλυτικά και πάντα κατα προσέγγιση σας δίνουμε τα παρακάτω στοιχεία : 

 • απο 0 έως 2,5χλμ : ελαφρώς ανοδικό με 15 περίπου μέτρα κέρδος υψομέτρου .
 • Απο 2,5 έως 3,5 χλμ μια μικρή κατηφορική με 9m περίπου μείωση υψομέτρου. 
 • Απο 3,5 έως 4,7χλμ εδώ έχουμε το πρώτο απαιτητικό σημείο ανόδο με κέρδος περίπου 38 μέτρα.
 • Απο 4,7 έως 7,5 υπάρχει μια συνεχόμενη σταδιακή καθοδική πορεία με μείωση υψομέτρου περίπου 38 μέτρων . Αυτό είναι και το σημείο που ανακτούμε δυνάμεις απο την προηγούμενη δύσκολη ανάβαση.
 • Από 7,5 έως 8 χλμ υπάρχει ένα διαλειμμα στη κάθοδο με μικρή αναίμακτη άνοδο και κέρδος υψομέτρου γύρω στα 8 μ.
 • Από 8 έως 10,5 χλμ έχουμε συνέχεια της καθοδικής πορείας με μείωση υψομέτρου περίπου στα 20 μ. Αυτό είναι και ένα κομβικό σημείο αφού ήδη έχουμε  διανύσει τα πρώτα 10 χλμ
 • Από το 11 έως το 19 χλμ έρχεται μια ενδιαφέρουσα πίστα αφενός μεν γιατί μπαίνουμε ουσιαστικά στο παράδρομο της εθνικής οδού που είναι μεγάλος δρόμος και σημείο που υποδηλώνει πως πλησιάζουμε την πόλη του Αγρινίου .Αφετέρου δε διότι εδώ έχουμε μια σταδιακή άυξηση του υψομέτρου με κέρδος κοντά στα 60 Μ σε όλα αυτά τα χιλιόμετρα.
 • Απο το 19 έως το 20 χλμ έχουμε μια μικρή καθοδική πορεία 1 χιλιομέτρου με μείωση υψομέτρου περίπου στα 10 μ
 • Και τέλος ερχόμαστε στη τελική ευθεία έχοντας πάρει δυνάμεις απο το προηγούμενο κατηφορικό πεδίο για να τερματίσουμε με ελαφρά θετική κλίση που δεν είναι μεγάλη αλλά είναι αισθητή επειδή έχουμε την κουραση του αγώνα. Ο κόσμος και η είσοδος στην πόλη αποζημιώνουν τους δρομείς καθώς πλησιάζουν στην κεντρική πλατεία.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Η ατμόσφαιρα εναλλάσσεται ελαφρώς και όχι αισθητά. Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί πως αρχίζουμε από ένα υγρό περιβάλλον και ίσως  λίγο πιο δροσερό (βάσει εποχής ) κοντά στη λίμνη , το οποίο γίνεται όλο και πιο ζεστό όσο πλησιάζουμε στη πόλη του Αγρινίου.  Φυσικά αυτό έχει να κάνει με τις συνθήκες της ημέρας. Η τελευταία εμπειρία το 2022 μας έδειξε πως ο καιρός ήταν ιδανικός για την απόσταση. Θα ενημερώσουμε ξανά για τις συνθήκες 

ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:  Η εναλλαγή του τοπίου βοηθάει τον δρομέα να μην κουράζεται αφού βλέπει συνεχώς άλλες εικόνες και μορφολογίες. Η διαδρομή έχει την ηρεμία που χρειάζεται ο δρομέας για να συγκεντρωθεί και να απολαύσει το δρομικό σκέλος,  αλλά και θεατές που εμψυχώνουν κατά διαστήματα(αρχικά στα χωρία και μετά στη πόλη του Αγρινίου). Φυσικά ένας απαιτητικός δρομέας θα πρέπει να συγκεντρωθεί περισσότερο στο τεχνικό κομμάτι παρά στα τοπία. Παρόλα αυτά θεωρούμε πως και αυτοί κερδίζουν έστω και λίγο απο τις ομορφιές της διαδρομής. Τα σημεία που έχουν ενδιαφέρον είναι το σημείο εκκίνησης που ουσιαστικά είναι δίπλα στη λίμνη Τριχωνίδα όπου μπορείτε να θαυμάσετε το υπέροχο τοπίο. 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ : Η μετακίνηση των αθλητών γίνεται με λεωφορεία του δήμου στο σημείο εκκίνησης από τον παλαιό σταθμό τρένων στη Λ.Μαβιλη 1. Οι αθλητές που επιθυμούν να πάμε με τα λεωφορεία θα πρέπει να είναι στο χώρο αναχώρησης το αργότερο στις 07.50 το πρωί της Κυριακής. Προσοχή θα πρέπει να έχετε παραλάβει τους αριθμούς σας αφού στην εκκίνηση δε θα υπάρχει γραμματεία Αγώνα. Οι αποσκευές θα μπουν όλες στο λεωφορείο του δήμου που θα σας υποδείξει η οργανωτική επιτροπή και θα συγκεντρωθούν στον κινηματογράφο Άνεσις στη Χαρ. Τρικούπη λίγο πιο κάτω από τον τερματισμό. Μετά το πέρας του Αγώνα θα πρέπει να αναζητήσετε τα αντικείμενα σας εκεί. Καλό θα είναι να έχετε βάλει τους αριθμούς στις αποσκευές σας για την πιο εύκολη εύρεση στο χώρο 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ: Καλό είναι να ελέγξετε τη διαδρομή και τα υψομετρικά αφού θα σας βοηθήσει να τρέξετε εξυπνότερα τον αγώνα. Φυσικά η στρατηγκή που θα ακολουθήσει ο κάθε δρομέας είναι διαφορετική και εξαρτάται άμεσα απο την προετοιμασία που έχει κάνει Επιπλέον η διαδρομή είναι πιστοποιημένη, κάτι που βοηθάει τον αθλητή να έχει πλήρη εικόνα της επίδοσης του. Οι αγωνιστικές διαδρομές είναι εξ’ ολοκλήρου ασφαλτοστρωμένες. Μάλιστα φέτος κάποια τμήματα έχουν καινούρια άσφαλτο που θα βοηθήσει αισθητά. Παρακάτω παρατίθεται κατά προσέγγισή η διαδρομή του αγώνα

Πληροφορίες για τη διαδρομή και τον αγώνα μπορείτε να βρείτε στο χάρτη της διαδρομής.

Καλή επιτυχία σε όλους και καλό τερματισμό!!!

Δειτε τη διαδρομή στο χάρτη

Παρακάτω παρουσιάζεται προσεγγιστικά η διαδρομή. Κάποια σημεία ή στιγμιότυπα μπορεί να μην απεικονίζονται επακριβώς άλλα με μικρές διαφορές. Μπορείτε να πατήσετε πανω στα σημεία για να ενημερωθείτε

Yψομετρικά 14ου Ημιμαραθωνίου "Μιχάλης Κούσης"

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα υψομετρικά της διαδρομής του 14ου Ημιμαραθωνίου. Σημειώνεται πως είναι προσεγγιστικά και ίσως να υπάρχουν μικρές αποκλήσεις. Αυτά είναι τα κύρια υψομετρικά της διαδρομής